پس از استخراج گاز از چاه ها و جداسازی آلودگی و حذف ذرات و میعانات، گاز را از طریق خطوط انتقال به مناطق مختلف منتقل می کنند.برای انتقال گاز و رساندن آن به مصرف کننده از ایستگاه های تقویت فشار و تقلیل فشار گاز استفاده میشود.
ایستگاه های تقویت فشار وظیفه افزایش فشار در خطوط را بر عهده دارند. فشار گاز درون خطوط در فواصل طولانی افت فشار پیدا میکنند و به جهت جلوگیری از افت فشار در خطوط از ایستگاه های تقویت فشار استفاده میشود. در قسمت ورودی ایستگاه های تقویت فشار از سیستم های فیلتراسیون استفاده میشود و گاز پس از تصفیه به سمت کمپرسورها هدایت میشود و کمپروسورها وظیفه افزایش فشار گاز را عهده دار هستند.
مصرف کننده های گاز عمدتا گاز با فشار پایین نیاز دارند، به همین جهت قبل از رسیدن گاز به مصرف کننده ها به جهت کاهش فشار از ایستگاه های تقلیل فشار گاز استفاده میشود. ایستگاه های تقلیل فشار گاز، بر اساس نیاز مصرف کننده، گاز را کاهش میدهتد. مصرف کننده ها عمدتا به دوصورت شهری و صنعتی تقسیم میشوند. مصرف کننده های صنعتی، گاز با فشار متفاوتی را استفاده میکنند ولی مصرف کننده های شهری عمدتا گاز با فشار ثابت را مصرف میکنند، فشار گاز شهری در خطوط شهری 60psig میباشد.
در ایستگاه های تقلیل فشار گاز از تجهیزات مختلفی بهره برده میشود، در ورودی این ایستگاه ها برای تمیز کردن و هدایت گاز با کمترین ناخالصی از سیستم های فیلتراسیون استفاده میشود. ( فیلترهای مورد استفاده در ایستگاه های تقلیل فشار گاز عبارتند از: اسکرابر،فیلتر سپراتور و فیلتر گاز خشک) پس از عبور گاز از سیستم فیلتراسیون، گاز در گرمکن های غیر مستقیم گرم میشود و دمای گاز افزایش پیدا میکند. پس از آن گاز به قسمت تقلیل فشار هدایت شده و بر اساس نیاز مصرف کننده فشار آن کاهش پیدا میکند.
متداول ترین ایستگاه های تقلیل فشار گاز عبارتند از :
ایستگاه CGS : ایستگاه های CGS در ورودی شهرها و یا مصرف کننده های بزرگ صنعتی از قبیل نیروگاه ها، پالایشگاه ها و ... قرار میگیرند. در شهرها این ایستگاه ها فشار گاز را از 1000psig به 250psig کاهش میدهند. در ایستگاه های صنعتی فشار خروجی بر اساس نیاز مصرف کننده تنظیم میگردد.
ایستگاه TBS : از ایستگاه های TBS جهت کاهش فشار از 250psig به 60psig استفاده میشود. ازاین ایستگاه ها به صورت منطقه ای استفاده میشود و گاز ورودی این ایستگاه ها از ایستگاه های CGS تامین میشود.
ایستگاه CGS-TBS : در برخی از نواحی امکان استفاده از یک ایستگاه CGS و یک ایستگاه TBS وجود ندارد، در این شرایط از ایستگاه های CGS-TBS استفاده میشود. در این ایستگاه ها عملیات کاهش فشار به صورت مرحله ای انجام میگیرد و فشار گاز ار 1000psig به 60psig کاهش پیدا میکند.
ایستگاه کنترل فشار CPS: در خطوط انتقال گاز و یا خطوط مرتبط به صنایع، در برخی نواحی نیاز به ایستگاه با فشار ثابت و بدون نوسان میباشد، در این شرایط از ایستگاه های کنترل فشار استفاده میشود. این ایستگاه ها همانند ایستگاه های کاهش فشار میباشند با این اختلاف که فشار ورودی و فشار خروجی ایستگاه ها اختلاف زیادی نخواهند داشت و رگولاتور موجود در ایستگاه وظیفه کنترل فشار ایستگاه را بر عهده دارد.
ایستگاه های اندازه گیری : از ایستگاه های مترینگ جهت اندازه گیری دبی گاز استفاده میشوند و کاهش فشاری در این ایستگاه ها وجود ندارد. در بخش اول این ایستگاه ها از فیلتر استفاده میشود و در بخش بعدی ایستگاه از کنتورهای مختلف بهره برده میشود.
ایستگاه کابینتی : ایستگاه های کابینتی، ایستگاه های TBS و اندازه گیری با ظرفیت 400 SCMH تا 10000 SCMH میباشد، از این ایستگاه ها زمانی استفاده میشود که فضای مناسب و کافی برای نصب ایستگاه فلت وجود نداشته باشد و ظرفیت ایستگاه کمتر از 10000 SCMH باشد.
شرکت پایدار صنعت گستر سپند (PSGS) طراح و سازنده انواع ایستگاه گاز و سیستم فیلتراسیون ایستگاه ها میباشد و آماده ارائه خدمات به کارفرمایان محترم میباشد.